Marka hikayeleri ile bir markanın reklamını yaparken, hikaye anlatıcılığı bizim için bütün gücü elinde taşıyor. Hedef kitleye ne kadar fazla hikayenin gücünü yansıtırsak, o kadar fazla ilgilerini çekeriz. Giderek daha fazla marka, çevrimiçi varlıklarını sabitlemek ve güven oluşturmak için hikayelerin gücünü kullanıyor.
Disney ve Coca-Cola gibi ünlü markalar, marka hikayeleri ile kitleleriyle bağlantı kurma gücünün uzun zamandır farkındalar. Apple gibi şirketler, statülerinde efsanevi olan marka hikayelerine sahiptir.
Yine de bir hikayede ne var? Hikaye özgünlüğü nasıl geliştirir? Daha da önemlisi, bir marka hikayesi müşterilerin can attığı o güven duygusunu nasıl yaratır?
Markalar, işletmeler ve bireyler arasında hikayelerin popüler olması için güçlü bir sebep var.
Hikayeler, insan iletişiminde güçlü bir araçtır. Araştırmalar, insan beyninin hikayelerin tanımlayıcı gücüne derinden etkileyen şekillerde tepki verdiğini ortaya çıkardı. Ayrıca hem duyusal hem de motor korteksi etkilediğini gösteriyor.
Bir hikaye okumak, bir deneyim hissetmek ve zihnimizi hikayenin konusuyla senkronize etmektir.
Nöral eşleşme sürecinde, bir konuşmacı ve bir dinleyici, markalarının dinamik bir şekilde etkileşime girmesine izin veren bir hikayeyi paylaşır. Bazı bilim adamları bu terimi onu tanımlamak için kullansalar da, bu “zihin-birleşmesi” değildir. İki kişide aynı anda meydana gelen ve hikaye anlatımı sürecinde beynin aynı bölgelerini etkileyen bir beyin aktivitesidir.
Princeton araştırmacıları yansıtma metaforunu kullanırlar: “Dinleyicinin beyin aktivitesi, konuşmacının aktivitesini yansıtır.” Başarılı sinirsel eşleşme, daha fazla kavrama, anlayış, beklenti ve alıcılık üretir.
Anlayış, beklenti ve alıcılığın net etkisi güvendir. Bir hikaye anlatarak ve okuyucuyla bağlantı kurarak, bir hikaye anlatıcısı aslında okuyucuda güven oluşturur.
Hikayeler güven üretir. Ama öylesine,rastgele bir hikaye işe yaramaz. Doğru özelliklere sahip bir hikaye anlatmalısınız. Başarılı sinirsel bağlantı sağlayan özellikler ve bütünlük oluşturma özellikleri sergileyen özelliklere sahip olmalılardır.
Güven oluşturan marka hikayeleri nasıl oluştururuz?
- Marka hikayenizin kişiliğe ihtiyacı var
- Markanızın hikayesini basit tutun
- Markayı neden çıkardığınıza odaklanın
- Hikayeyi müşterilerinizle iletişim kurmak için kullanın
- Unutmayın! Müşterileriniz sadece bir ürün değil ayrıca hikayenizin bir parçasını da alıyor.
- Başkalarının da sizin marka hikayenizi anlatmasını sağlayın!
- Daha iyi bir marka anlatıcısı olun!
Tıklayın, markalarınıza sizinle beraber hikayeler üretelim!